Vstavané skrine ako doplnok pre moderný interiér

  1. Domovská stránka
  2. Blog
  3. Vstavané skrine ako doplnok pre moderný interiér
695

Ako sa mení doba, tak sa mení aj interiér a nábytok v ňom. Ak boli v 19. a 20. storočí najväčším hitom samostatne stojace drevené skrine z masívu, postupne sa to zmenilo a prešlo svojim vývojom. V múzeách a v historických izbách na hradoch môžeme vidieť bohato vyrezávané drevené skrine. A u našich rodičov zas môžeme vidieť aké boli skrine ku koncu 20. storočia.

A práve v tomto období sa viac dostávali na trh skrine, ktoré boli vstavané do určitého priestoru. Tým sa líšili od klasických skríň, ktoré boli do určitej miery presúvateľné a samostatne stojace. Vstavané skrine sú vyrobené a napasované na konkrétny priestor, napríklad do určitých výklenkov, na dĺžku celej steny a podobne.

Vstavané skrine sa postupne stali súčasťou moderných interiérov. Dá sa povedať, že jedným z aktuálnych trendov je aj dobré využitie daného priestoru – a v tomto vstavané skrine výrazne pomáhajú.

Aké sú výhody vstavaných skríň v modernom interiéri?

  • prehľadnosť a úspora miesta – pri vstavaných skriniach je podstatný fakt, že prinášajú prehľadnosť a poriadok. Veci tak môžu byť uložené v poličkách tak, aby každá vec mala svoje stále miesto. Už nebude treba riešiť, kde je napríklad vysávač alebo tepovač – vždy budú na rovnakom mieste vo vstavanej skrini. Ak je však vstavaná skriňa otvorená, tak je hneď vidno čo je v poličkách – takéto riešenie je vhodné hlavne pre uloženie knižiek.
  • dizajnový prvok – dnešné vstavané skrine ponúkajú široký výber materiálov, hlavne na posuvné dvere. Drevotrieskové dosky môžu mať rôznu povrchovú úpravu a vzor, väčšinou podľa okrasných drevín, ale možná je aj biela, sivá alebo čierna farba. Farebné zladenie treba vyberať tak, aby sa vstavaná skriňa hodila do konkrétneho interiéru a bola jeho súčasťou. Napríklad na posuvných dverách sa môžu použiť lakované, matné sklá, zrkadlá alebo bežné drevotriesky s dreveným vzorom. Súčasťou posuvných dverí tiež môžu byť fototapety s rôznymi motívmi. Od motívov z rozprávok, cez motívy z prírody až po industriálne motívy.
  • funkčný prvok – vstavané skrine v modernom interiéri môžu byť aj funkčným prvkom. Okrem klasickej funkcie vhodného uskladnenia vecí, sa môžu vstavané skrine použiť napríklad aj na predelenie väčšej miestnosti na dve časti. Sú aj také realizácie, kde je miestnosť takto rozdelená na dve časti a priamo vo vstavanej skrini je priechod z jednej časti do druhej. Tento priechod môže byť otvorený alebo tu môžu byť dvere.

Vstavané skrine sa stávajú dôležitou súčasťou aj pri zariaďovaní moderného interiéru. Už pri návrhu interiéru je vhodné počítať s tým, kde budú vstavané skrine. Takto sa dá s nimi rátať a dať im dostatočný priestor, či už do šírky alebo aj priestor pred nimi, teda na manipuláciu keď sa bude vstavaná skriňa používať.

Zhrnutie článku:

Dá sa povedať, že vstavané skrine kopírujú dnešné trendy najmä v tom, že prinášajú nielen praktické využitie daného priestoru, ale aj eleganciu a vizuálne motívy do moderného interiéru. A preto sú vstavané skrine často navrhované už pri zariaďovaní interiéru a počíta sa s nimi.

Novinky, rady, akcie a zľavy

* indicates required

Menu